17 Ekim 2016 Pazartesi

Nahkampfkanone II


Nette dolanırken çok garip bir İsviçre tankına denk geldim. İsviçre bildiğiniz gibi tarafsız bir ülke. Aslında kimse tarafını veya tarafsızlığını sormaz ama herkesin parası orada olduğundan orayı çökertmek sıkıyor biraz. Bu İsviçreli abilerimiz tutmuşlar bir tank yapmaya karar kılmışlar. Sonucunda da şu garip tank ortaya çıkmış:


Bu gördüğünüz şey bir SPG aslında. Dizayna bakarsanız ama dikkatli bakarsanız nerelerden esinlendiklerini de rahatça çözebilirsiniz. Hiç bir zaman seri üretime geçmemiş ve dizayn aşamasında kolaya kaçılmış. Gövdenin ön kısmı M4 Sherman'a benziyor nedense, mantlet ve top bana Hetzer'i hatırlattı. Dişliler Panzer IV gibi duruyorlar. Tüm başarılı tankları bir araya toplamayı amaçlamışlar sanırım. Zaten tankın dizayn programı ekonomik nedenlerle iptal edilmiş, başarısız bir tank olduğundan değil.


İsviçre Hükümeti Mart 1943'te yeni bir tank için isteklerini sıralamış ve dizayn çalışmaları da Ocak 1944'te başlamış. Tank için şartname şöyleymiş:

- 75mm bir top veya howitzere sahip olacak,

- maksimum öne eğim açısı: -14 derece olacak,

- makimum elevasyon: top için +26 derece veya howitzer için +38 derece olacak,

- teleskop ve periskop görüşe sahip olacak.


En sonunda NK2 "Yakın Çatışma Zırhlısı" için 4 farklı varyant arasında seçim yapmaya sıra gelmiş. 1946 Ocak ayında seçilen dizaynın prototipi üretilmiş. Bu tank 24 ton ağırlığındaymış ve 75mm L/49 topuna sahipmiş. Tankın ön zırhının kalınlığı 70 mm'ymiş ve maksimum hızı da 50 km/h olmuş. Araç Amerikan tankları gibi önden çekişliymiş ama aktarma organları Çeklerin Panzerwagen 39'da kullandığı Wilson tipiymiş. Tüm gözdenin dizaynı Fransız araçlarından esinlenilerek yapılmış. Tank mürettebatı 5 kişiden oluşuyormuş. Tankta kullanılan motor 12 silindirli 16 litrelik Saurer CV1DL motoruymuş ve 300 HP gücündeymiş. Süspansiyon sistemi Çek [çer dişlisi, destek tekerlekleri], Amerikan [tekerlekler], Alman [Panzer IV gergi dişlisi] karışımıymış. 


O yıllarda artık SPG üretimi yapmanın aslında pek anlamı kalmamış. Çünkü artık Ana Muharebe Tankı dönemi başlamış ve SPG'ler bu tanklar karşısında etkisiz kalıyorlarmış. Ama o yıllarda İsviçre'nin doğru dürüst bir tank üretim teknolojisi yokken ortaya çıkarttığı bu tank yine de başarılı kabul edilmiş. Thun bölgesinde hemen test edilmeye başlanmış bizim prototip tankımız. İki yıllık test süreci sonunda ekonomik nedenlerden ötürü bu dizayn programı sonlandırılmış. Çekler fırsatı kaçırmamış ve çok fazla ürettikleri G-13 tank avcısını İsviçre'ye satmayı teklif etmişler. Peki bu G-13 nedir? Bildiğimiz Hetzer. 


Her ne kadar seri üretilmese de NK2 her zaman başarılı bir tank olarak kabul edilmiş. 


Bu tankta kullanılan 75-mm Panzerabwehrkanone 44 L / 49 topu herkesler tarafından Alman üretimi zannediliyormuş. Fakat aslında bu top Fransız Canon de 75 CA modèle 1940 Schneider topuymuş. Eğer seri üretime geçse Panzer IV/70 tankında kullanılan 73 -kalibre topun da bu tanka eklenmesi planlanıyormuş. Ama ekonomik nedenler buna engel olmuş.


Makinenin her yerlerinden ilginçlik akıyormuş. Amerikan tanklarına benzeyen bir burnu olan tankın içinde Wilson Vorwählgetriebe 6 ileri 1 geri vitesli şanzıman kullanılıyormuş. 


Tank gövdesinin Fransızlardan esinlendiğini söylemiştik. Gövde ve Kupola Somua S-35 tankından kopyalanmış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder